Også det store landbrug på Filsø var ligesom naturelskeren Johannes Larsen glade for området. Det 1.200 hektar effektive landbrug har påvirket udviklingen i mange år. I 1950, blev den største kornsilo i skandinavien bygget. I slutningen af 1950'erne blev en del af den omkringlæggende naturen fredet, herunder Fidde Sø og lyngområdet Filsø Hede.
I 2012 blev 2.326 ha Filsø-området købt af Aage V. Jensen Nature Fund. I løbet af året blev der skabt en ny sø med et areal på ca. 915 ha, ligesom der er lavet foranstaltninger til pleje af de mange forskellige slags natur omkring søen. Målet er at skabe optimale betingelser for et artrigt fugleliv og en ellers stor biodiversitet.
Trækfugle i området
En række trækfugle vil ikke blot slå kortvarigt ned på markerne, men tage længere ophold i søen og engene. Der vil på enkeltdage kunne opleves større flokke af:
- Kortnæbbet gås
- Grågås
- Hjejle
- Svaner
Rørhøg, tinksmed, dobbeltbekkasin, storspove, hedehøg, plettet rørvagtel, skægmejse, stor tornskade, rødrygget tornskade, rørdrum forventes at få det bedre eller at kunne genetablere sig. Stor kobbersneppe, brushøne, sortterne, trane vil få mulighed for at etablere ynglebestande.
Vandrefalke og havørne
Man vil kunne opleve flere vandrefalke og havørne i vinterhalvåret samt mulighed for ynglende havørn og bedre mulighed for at opleve Sort Sol.
Alle almindelige søfugle som ænder, grågæs, lappedykkere, blishøns, fiskehejre samt vibe og rødben forventes at få det bedre. Blandt andet kan fremhæves bedre fouragerings-muligheder for Spidsand, Pibeand og Krikand.
I søen vil indfinde sig normalt kendte arter som Skalle, Bras, Aborre og Gedde. I og omkring den vil der blive bedre mulighed for en række vandsøgende insekter og planter.