Vær opmærksom på, at vi har skiftet kontonummer. Vores nye kontonr. er:
7700-1175074
Iban: DK0877000001175074
Swift: SYBKDK22XXX

Forside
 / Sommerhuse 
/ Henne Strand 
/ Oplevelser

Vælg et område og find museerne

Henne Strand og området omkring har også meget at byde på, når det kommer til kulturelle ferieoplevelser. Den danske vestkyst er generelt præget af mange store historiske begivenheder, som er i fokus på flere museer i området. Hvis historie ikke er noget for dig, står andre museumsoplevelser i kø og venter på dig. Der er museer med temaer såsom dyreliv, kunst og børneaktiviteter, der på god vis supplerer de lidt mere tunge historiske museer. 

Vælg et område nedenfor og se, hvilke spændende museer der venter dig der - du finder noget for både børn og voksne. 

Tirpitz Blåvand

Museer ved Blåvand

Mere info
Panser- og artillerimuseum

Museer ved Oksbøl

Mere info

Museer ved Varde

Mere info

Museer ved Nymindegab

Mere info

Museer i Vestjylland

Mere info

Museer i Sydjylland

Mere info

Information om museer

Henne Strand er et ferieområde, der byder på en bred vifte af museer og historiske aktiviteter. Under de forskellige menupunkter kan du få mere information om det enkelte museum, og få bedre mulighed for at planlægge dit besøg. Besøg museets hjemmesider for mere praktisk information såsom åbningstider, priser, særudstillinger og andre praktiske oplysninger. Museerne byder på vidt forskellige oplevelser, men uanset om du interesserer dig for kunst, natur eller vikinger, så finder du helt sikkert et museum, der passer til dig og dine interesser. 

Museer ved Blåvand

Blåvandshuk Fyr

På Danmarks vestligste punkt ligger Blåvandshuk Fyr som et flot og imponerede varetegn for hele området. Det hvide fyrtårn er 39m højt og har en lampehøjde på 55m. Lyset fra fyret kan ses fra en afstand af 23 sømil (42 km).

Fyret blev bygget i år 1900 som en efterfølger til et mindre fyr bygget i år 1888. Fyret skulle advare skibe om Horns Rev, der strækker sig 40 km vest for Blåvandshuk ud i Nordsøen, og derfor nemt kunne blive et problem for skibe, der ikke kendte området. Horns Rev blev i sin tid kaldt "Djævlens Horn" af lokale og søens folk, da flere sømænd mistede livet der i hård sø, og revet blev betragtet som et af de farligste i verden.

Fyret fungerer stadig og er fuldautomatisk i dag. Det plejede at virke ved hjælp af et urværk, som stadig kan ses i bunden af ​​tårnet. Linsen på 4 tons glider i et kviksølvleje, og lampen lyser med 1000 watt. Når lyset går gennem linsen, svarer det til lysstyrken af ​​180.000 små stearinlys. Blåvandshuk Fyrs identifikator består af tre blink hvert 20. sekund.

170 trin fører op i tårnet. På toppen har den besøgende en vidunderlig udsigt over Horns Rev, Kallesmærsk Hede og Blåvand Strand.

Havmøllepark Horns Rev

I sommeren 2002 byggede Elsam, der stadig i 2022 er verdens største havvindmøllepark, vest for Blåvandshuk på vestkysten ved Horns Rev. Havmølleparken ligger omkring 14-20 kilometer ude i Nordsøen. Det er første del i et storstilet udviklingskoncept af miljømæssigt bæredygtig offshore vindenergi i Danmark. Udviklingen rejser spørgsmålet om, hvorvidt det ambitiøse mål i regeringens energiplan om at generere i alt 4000 MW fra vindenergi i de danske farvande i 2030 kan nås.

Fra toppen af ​​Blåvandshuk Fyr er der en fantastisk udsigt over vindmølleparken. En udstilling om havmølleparken er nu sat op i den gamle fyrmesterlejlighed.

FLUGT- Refugee Museum of Denmark

ÅBNEDE I SOMMEREN 2022

FLUGT er verdens første museum for flygtningehistorier. Glæd dig til at besøge et spændende museum med en stor, international betydning, hvor arkitektur, kultur og historie smelter sammen til en spændende helhed - og byder dig og din familie på en unik oplevelse.

Mere info

Tirpitz

I 1944 begyndte den tyske besættelsesmagt at bygge Tirpitz bunkeren, der dog aldrig nåede at blive færdig. Den skulle have været en del af Atlantvolden - forsvarslinjen, der blev opført på vestkysten under 2. Verdenskrig. På Tirpitz kan du komme tæt på forsvarssystemet, der er præsenteret på en didaktisk og interessant måde. Du kommer helt tæt på vestkystens historie og de mennesker, der igennem historien, har levet og boet der. En model viser kanonernes position, som de ville have været, hvis krigen var fortsat. Filmen "Atlantvolden" bliver vist i både tysk og dansk udgave.

Mere info

Museer ved Nymindegab

Nymindegab Museum 

Har du tendens til familiehygge, eller er du kunstinteresseret? Nymindegab Museum rummer mange spændende områder og byder alle velkommen til en skøn oplevelse. Leg med gamle legeredskaber på udearealet. Nyd duften af ​​Madam Blås kaffe i tømrerens hus og savsmuld på hans værksted.

Vidste du, at maleren Lauritz Tuxen fra Skagen rejste til eksotiske Nymindegab for at male, tilbage i tiden da kun en sandet dækbane førte hertil? Eller at "fynbomaleren" Johannes Larsen gik på fuglejagt og på jagt efter motiver ved Filsø? I museet viser vi værker fra området godt præsenteret med genstande og historier fra dengang.

Vesterhavsvej 294
Nymindegab
6830 Nørre Nebel
Tlf.: +45 75 25 55 44

Nymindegab Hvalhus

Den 17. november 1990 strandede en 12 meter kaskelothval på stranden ved Nymindegab.
Den døde hval, der vejede 25 ton, var sådan en turistattraktion, at rygtet spredte sig så langt væk som til København, hvor forskere ved Zoologisk Museum besluttede at se nærmere på hvalen. Efter at hvalen var dissekeret, blev skelettet ført til København, hvor kødresterne blev renset på Zoologisk Museum. I mellemtiden startede lokale beboere initiativet til at bygge et hvalhus, så hvalen kunne bringes tilbage til Nymindegab.

Vesterhavsvej 300
6830 Nørre Nebel
Tlf.: +45 75 22 08 77
Fax: +45 75 22 07 16

De gamle redningsstationer i Nymindegab

De gamle redningsstationer i Nymindegab, som stadig var i brug indtil 1975, er nu omdannet til museer. I udstillingen er redningstjenestens historie illustreret, og man kan se det anvendte materiale, herunder et komplet sæt raketudstyr med redningsstol.

Redningsvejen 
6830 Nørre Nebel
Tlf.: +45 75 22 08 77
Fax: +45 75 22 07 16

Museer ved Varde

Minibyen

Verdens første miniatureby blev bygget i Varde. Arnbjerg Park danner en smuk ramme om en turistattraktion, der konstant vokser. En miniatureudgave af den gamle Varde by, som i dag næsten er forsvundet, fordi byen i 1700-tallet blev ramt af en større brand, som ødelagde en stor del af byen. Varde er gengivet i skala 1:10, og der er omkring 275 små huse i minibyen, og der kommer nye til hvert år. Der er en kiosk, hvor du kan købe drikkevarer, chokolade, is og souvenirs.

Arnbjergallé 4
6800 Varde
Tlf.: +45 75 21 12 90
Mere info

Museum Frello

I 2012, da museet fejrede sit 100 års jubilæum, blev der bygget en pragtfuld udstilling midt i Varde, ved det tidligere Sct. Jacobi skole. I udstillingen "Frello i utidigt selskab" kan man se den vidunderlige samling af Frello-malerier i kompositioner, der aldrig har været vist før. Disse nyeligt fundnekompositioner har fået museets personale til at finde helt andre og forunderlige verdener i Frellos malerier.

Kirkepladsen 1
6800 Varde
Tlf.: +45 75 22 08 77 
Mere info

Panser- & Artillerimuseum


Det handler om kanoner og kampvogne. I udstillingen kan du se udviklingen fra den ældste kanon, fundet på dansk grund, over den danske enevældes ”smukke” bronzekanoner til en af de kanoner, der var med på Dybbøl Skanse i 1864. Du kan se en af Shermankampvognene, der kom til Danmark i årene efter Anden Verdenskrig, eller Den Kolde Krigs Centurionkampvogn, frem til den  leopardkampvogn, der deltog i den såkaldte ”Operation Bøllebank” i Bosnien i 1994.

Industrivej 18, 6840 Oksbøl,
www.vardemuseerne.dk

Mere info

Museer i Vestjylland

Ringkøbing Fjord Museer

Besøg et af Ringkøbing Fjord Museers mange museer og attraktioner rundt om Ringkøbing Fjord. Vi glæder os til at byde dig velkommen i den vestjyske historie!

Som gæster hos Købmand Hansens Feriehusudlejning, kan I med rabatkoden 15KHF2024 få 15% rabat på dagsbilletter og sølv fordelskort købt online. Fordelskortet gælder til alle museer og attraktioner under Ringkøbing Fjord Museer.

Naturkraft

I Naturkraft ved Ringkøbing venter der spændende og lærerige oplevelser for hele familien.
Her kan I få spændende viden om, hvordan naturens kræfter påvirker os, og hvad der sker,
når vi forsøger at kontrollere dem. I kan udforske parken og deltage på de mange lærerige
ekspeditioner, få en fulldome filmoplevelse om Vestjyllands vilde vindeventyr, udforske de
interessante udstillinger og meget mere.

Besøg www.naturkraft.dk for mere inspiration og billetkøb.

Bork Vikingehavn

På Bork Vikingehavn, som ligger ved Ringkøbing Fjords sydligste punkt, bliver hele familien
taget på en tidsrejse tilbage til vikingetiden i Vestjylland. Her kan I gå på opdagelse i de
historiske huse og møde vikingerne, som er i gang med deres daglige gøremål, forbereder
sig til togter og tilbeder de gamle nordiske guder. Der er mulighed for at deltage i forskellige
spændende vikingeaktiviteter eller gådejagter.

Besøg www.borkvikingehavn.dk for mere inspiration og billetkøb.

Lyngvig Fyr

Fra toppen af Lyngvig Fyr kan I nyde den mest fantastiske udsigt over Vesterhavet og
Ringkøbing Fjord samt det smukke klitlandskab, der omkranser fyret. Ved foden af fyrtårnet
finder I en stor naturlegeplads med maritimt tema samt den hyggelige fyrmesterbolig. Her
kan I slappe af i caféen og udforske den velassorterede butik, der byder på alt fra
brugskunst og souvenirs til lækre delikatesser.

Besøg www.lyngvigfyr.dk for mere inspiration og billetkøb.

Fiskeriets Hus

I Fiskeriets Hus i Hvide Sande kan I dykke ned i historien om de mennesker, der har levet
ved vandet - fjordfiskerne og havfiskerne - og blive klogere på redningsfolkene, der ofte
måtte risikere deres liv, når stormen kom. I akvariet kan I opleve livet under vandoverfladen
og komme helt tæt på de fisk, der lever i havet og i fjorden - og børnene kan røre en krabbe
og ae en rødspætte i klappebassinet.

Besøg www.fiskerietshus.dk for mere inspiration og billetkøb.

Abelines Gaard

Abelines Gaard er en af vestkystens bedst bevarede klitgårde, som fortæller historien om
livet ved Vesterhavet i starten af 1900-tallet. Når I træder indenfor på Abelines Gaard, træder
I ind i en tidslomme. Tag jer tid til at gå på opdagelse i gårdens mange labyrintiske rum. Ved
gården finder I også en gammel redningsstation, hvor I kan dykke ned i historien om det
vestjyske strandingsvæsen.

Besøg www.abelinesgaard.dk for mere inspiration og billetkøb.

Kaj Munks Præstegård

Den 4. januar 1944 blev digterpræsten Kaj Munk hentet i sit hjem og henrettet senere
samme aften. På præstegården i Vedersø kan I træde ind i de selvsamme stuer, som Kaj
Munk måtte forlade og dykke ned i historien om den lollandske, forældreløse dreng, der i
1930'erne var en af Nordens mest spillede dramatikere. Gennem udstillingerne kan I opleve
historien om digteren, præsten og modstandsmanden.

Besøg www.kajmunkspraestegaard.dk for mere inspiration og billetkøb.

Ringkøbing Museum

I over 100 år har der været et museum i Ringkøbing. Her har man i alle årene kunnet
udforske forskellige udstillinger om Vestjyllands historie. Træd ind i den historiske bygning og
få et indblik i Ringkøbings historie under Anden Verdenskrig, se den store attrap af et
Lancaster bombefly, besøg en rekonstrueret bunker eller gå på opdagelse i nogle af de
skiftende udstillinger.

Besøg www.ringkobingmuseum.dk for mere inspiration og billetkøb.

Hjerl Hede

Historien bliver levende her

Fra tidligt forår til sent efterår giver Hjerl Hede hele familien mulighed for at opleve en dag ude, som vores forfædre gjorde. Frilandsmuseet i de smukke omgivelser giver dig mulighed for at se bygninger fra forskellige egne af Danmark. De store bindingsværkshuse giver en perfekt og nostalgisk baggrund for en rejse tilbage i tiden.

Se hvordan egestammer bliver flået med gløder, hvordan lerkrukker bliver drejet, stenredskaber lavet eller besøg de gamle håndværkere på værkstederne. Pottemageren, træskomageren, trykkeren, købmanden, mælkemanden, skolen eller præstegården.

I 1960 begyndte Hjerl Hede Frilandsmuseum at bygge en afdeling for landbrugshåndværk. Afdelingen omfatter bødker, vognmager, drejer, skomager og træskoværksted samt smed. Der oprettes løbende nye værksteder, så museet kan vise et bredt billede af produktionen inden for landbrugshåndværk. I 2004 blev et landbrugsbageri ombygget og i 2005 oprettet en landbrugsmalervirksomhed.

Hjerl Hede
Hjerl Hedevej 14
7830 Vinderup
Tlf.: +45 96 11 50 30
Mere info

Danmarks flymuseum

Det ”Flyvende” Museum og Luftfartsvåbenmuseum er et 7.600 m2 moderne og levende flymuseum med 50 danske og udenlandske fly fra 1911 – 2000, fx svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere.
Samlingen viser forskellige typer fly, fx de gamle KZ1V-beredskabsfly. 8 af de udstillede fly er unikke i verden. 16 af flyene er luftdygtige.
En ny hal danner rammen om Danmarks Luftfartsmuseum. Her får gæsten et indblik i både det historiske og arbejdet med moderne flyvåben, og de opgaver der løses med dem i dag. Der er også en lang række historiske flyeffekter, temaudstillinger, over 500 modeller, en kiosk og en biograf.

Danmarks Flymuseum
Lufthavnsvej 1
6900 Skjern
Tel.: +45 97 36 93 33
Mere info

Museer i Sydjylland

Ribe Vikingecenter

Oplev på egen hånd, hvordan det er at være viking - her kan du komme helt tæt på og selv prøve, hvordan det er at være viking.
Om du ved meget eller lidt, om du kommer som turist eller lokal, om du er gammel eller ung, lærer eller studerende, det er lige meget hvordan, et besøg i Ribe Vikingecenter bliver en unik oplevelse og give dig ny viden om vikingetiden. Du kan gå rundt i det rekonstruerede vikingekompleks i naturlig størrelse og tale med vikingerne eller se dem arbejde. De er klædt i vikingetøj og arbejder med rekonstruerede håndværktøj og teknikker fra før i tiden.

Du kan lugte røgen og duften fra gryderne over bålet, hvor der laves dejlig mad, og se dyrene og se dem på arbejde. Du kan gå ind i et af husene og sidde, lukke øjnene og lade tankerne flyve, når du åbner dem igen har du været mere end 1.000 år tilbage i tiden.

Følg blandt andet byggeriet af det store bykompleks, Ribe i 825, og oplev falkonerernes flyvedemonstrationer.
Tag selv del i det: og giv musvågen din arm, skyd med bue og pil, bag dit eget brød, lav en dyvel, det kræver meget styrke. Vikingetiden kommer til live i Ribe VikingeCenter...

Danmarks smukkeste legeplads. Tag over havet til Asgaard, gudernes verden.

Ribe Vikingecenter
Lustrupvej 4
6760 Ribe
Tlf.: +45 75 41 16 11

Ribe Kunstmuseum

Das Kunstmuseum von Ribe öffnete 1891 seine Türen für das Publikum. Seit der Eröffnung hat das Museum eine Ausstellung über eine große Herschaftsvilla erschaffen. Der Museumsgarten ist romantisch angelegt mit alten Bäumen und geschnörkelten Pfaden runter bis zum Ribe Å. Im Garten ist ein 8 kantiges Gartenhaus, erbaut 1859 im byzantinischen Stil.

Die Sammlung zeigt dänische Kunst aus der Zeit 1750 – 1950 mit besonderem Augenmerk auf die Goldzeit, Realismus, die Maler von Skagen, die Bewohner von Fünen, Modernismus und die mittlere Kriegszeit. Es gibt Hauptwerke von C.W. Eckersberg, Christian Købke, Martinus Rørbye, Kristian Zahrtmann, L.A. Ring, Michael Ancher, P.S. Krøyer und viele andere. Alle wesentlichen Künstler sind vertreten.

Ribe Kunstmuseum
Sct. Nicolajgade 10
6760 Ribe
Tlf.: +45 75 42 03 62
Mere info

Fiskeri- og Søfartsmuseum i Esbjerg

På kysten, lige nordvest for fiskerihavnen i Esbjerg, finder du Fiskeri- og Søfartsmuseet. Fiskeri- og Søfartsmuseet er åbent hele året rundt. Tag en rundtur i saltvandsakvariet - hvor man ikke kan andet, end at blive overrasket over den geniale måde fiskene tilpasser sig livet under vandet. Udstillingen fortæller om forskellige former for fiskeri, og personalet på museet fortæller gerne mere om havdyrene og fiskene. I museets café kan du strække dine ben og stille sulten. Den nyistandsatte cafe har god plads og flot udsigt til museets have, hvor statuerne af Martin Spangsberg vender ud mod indsejlingen til Esbjerg Havn.

Fiskeri- og Søfartsmuseet byder blandt andet på følgende oplevelser:

  • Vadehavsinspirirede Sælarium, hvor du kan nærstudere sælerne
  • Saltvandsakvarium med fisk og havdyr.
  • Friluftsudstilling med havn, skibsværft, redskabsskur, arbejdende værksteder, livredderstation og maritim legeplads.
  • Udstilling om det danske fiskeri.
  • Regelmæssigt skiftende særudstillinger.
  • Ferieaktiviteter for store og små.
  • Cafe med en fantastisk udsigt.

Museet er lukket på følgende dage: 24., 25. og 31. december + 1. januar
God kørestolsadgang til alle udstillinger i huset, akvariet, sæltanken og cafeen.

Fiskeri- og Søfartsmuseet
Tarphagevej 2
6710 Esbjerg V
Tlf.: +45 76 12 20 00
Mere info

Tarp Bunkermuseum

Bunker 75665 type Regelbau 22 blev bygget af Luftwaffe i 1943. Dette er den eneste bunker fra den gamle tyske militærlufthavn i Esbjerg, der nåede at blive bygget færdigt til 1944.

Under besøget kan man se hovedvagten og mandskabsrummet i bunkeren, som var beregnet til en besætning på 20 mand. Oplev stemningen og se, hvordan de tyske soldater levede under besættelsen.

Tarp Bunkermuseum
Tarp byvej 131
6715 Esbjerg
Tlf: +45 21 40 68 04
Læs mere her