Vær opmærksom på, at vi har skiftet kontonummer. Vores nye kontonr. er:
7700-1175074
Iban: DK0877000001175074
Swift: SYBKDK22XXX

Forside
 / Sommerhuse 
/ Henne Strand 
/ Oplevelser

Besøg FLUGT – Refugee Museum of Denmark og kom helt tæt på Danmarks flygtningehistorie

NYHED: Dørene til det helt nye museum er nu åbne. Holder du ferie i Henne Strand eller ét af områderne i nærheden, er museet helt klart et besøg værd.

FLUGT – Refugee Museum of Denmark er tegnet af det verdenskendte arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group, som også stod bag museet Tirpitz i Blåvand. Museet er bygget op omkring resterne af to hospitalsbygninger, der blev etableret af den tyske besættelsesmagt i 1941, og som var en del af den store flygtningelejr, der lå i Oksbøl i årene fra 1945 til 1949. Museet sætter fokus på flygtningelejrens historie og de mange flygtningeskæbner, som boede i lejren. Samtidig vil du kunne gå på opdagelse i historien om flugt og flygtninge til alle tider.

Error rendering template:
widgethouses, Exception: The remote server returned an error: (429) Too Many Requests.

FLUGT i Vestjylland

Når du holder ferie i et sommerhus, har du tid til at fordybe dig og finde ro.

Ved Vestkysten finder du mange spændende kulturinstitutioner, hvor du kan gå på opdagelse i den interessante historie, som området gemmer på, og som er med til at gøre din sommerhusoplevelse ekstra spændende.

Læs mere om FLUGT

Verdens første museum for flygtningehistorier

Skal du holde ferie med familien ved Henne Strand – og er du interesseret i historier om Anden Verdenskrig og Vestkysten? Så kan du godt begynde at glæde dig. FLUGT – Refugee Museum of Denmark er nu åbnet - et helt nyt museum, der som det første af sin slags i verden inviterer dig indenfor til en unik oplevelse, hvor du kommer helt tæt på historier om flugt og flygtninge. Glæd dig blandt andet til at møde fortællinger om de tusindvis af tyske flygtninge, der kom Danmark i forbindelse med Anden Verdenskrig.

Museet er bygget op omkring resterne af to gamle hospitalsbygninger, som var en del af Oksbøllejren. Tag med på en spændende rejse, hvor du både møder personlige historier og store spørgsmål.

Et internationalt museum i verdensklasse af Bjarke Ingels Group

Det er det verdenskendte arkitektfirma BIG – Bjarke Ingels Group, der har tegnet tilbygningen til det gamle hospital. Arkitektfirmaet er ét af verdens mest indflydelsesrige tegnestuer. Tanken har været at skabe en harmonisk helhed, der kobler de to sygehuslænger sammen til en spændende enhed. Tilbygningen er bygget i stål, og det er der en helt særlig grund til. Stålet og den lukkede facade skal nemlig afspejle lejrens historie. Den store flygtningelejr husede op mod 35.000 flygtninge og var kendt som ”storbyen bag pigtråd”. Al interaktion mellem de tyske flygtninge og danskerne på ”den anden side” var strengt forbudt.

Den buede tilbygning forbinder de to hospitalslænger. Udefra syner den helt lukket. Præcis som flygtningelejren var for mange udeforstående. Når du træder indenfor på museet, vil du derimod blive mødt af et lyst, åbent og imødekommende interiør. Der er blandt andet store glasfacader, som åbner op mod naturen og plantagen. Tanken er, at lyset skal illustrere liv, lys og håb, som også er en vigtig del af fortællingen om livet i lejren.

Det kan du opleve på FLUGT

Museets historiefortælling er todelt. Inde på selve museet kan du opleve historien om flugt og flygtninge til alle tider. Bevæger du dig ud i plantagen, får du et indblik i livet i Oksbøllejren, hvor mere end 100.000 mennesker boede i perioden fra 1945 til 1949.

Museet er en del af Vardemuseerne, og man forventer, at det hvert år kan trække hundredtusinde turister til Oksbøl.

Historien bag FLUGT – Refugee Museum of Denmark

FLUGT tager afsæt i den største flygtningehistorie, vi nogensinde har haft i Danmark, nemlig de tyske flygtninge, som kom til Danmark i 1945.

I januar 1945 rykkede den Røde Hær frem med en voldsom fart og sendte tusindvis af mennesker på flugt.

Vidste du, at der fra februar til marts ankom mere end 200.000 civile tyskere til det besatte Danmark? De kom hertil efter en lang og barsk flugt, som kostede mange mennesker livet. Af de mange flygtninge, der nåede frem til Danmark, blev mere end 35.000 indkvarteret i Oksbøllejren i Sydvestjylland. Det store antal gjorde lejren til den største flygtningelejr i Danmarkshistorien.

Store historiske begivenheder bliver ofte gengivet med tal og fakta. Men bag enhver strøm af flygtninge gemmer der sig altid personlige skæbner, som alle rummer en unik fortælling. Og det er lige præcis dé personlige fortællinger, du kan glæder dig til at opleve i FLUGT – Refugee Museum of Denmark. En stor del af museets formidling er nemlig bygget op omkring de tusindvis af flygtninge, der kom til Danmark i forbindelse med Anden Verdenskrig. Derudover vil du også kunne opleve historier om flugt og flygtninge til alle tider. Hvordan var det at skulle forlade sit hjemland og flygte mod en ukendt fremtid og et ukendt land? Hvordan var hverdagen i flygtningelejren? Og hvad var tankerne om fremtiden? Og hvordan så modtagerne på situationen?

Unik lydkulisse – på museet og i Oksbøl plantagen

Da man nedlagde Oksbøllejren, plantede man skov i området. Vejnettet blev der dog ikke ændret på. Når du går rundt i plantagen, kan du derfor stadig finde de intakte veje fra flygtningelejren. Og netop infrastrukturen og bygningernes placering kommer til at spille en vigtig rolle i formidlingen af lejrens historie.

Med et unikt lydsystem skaber museet en helt særlig lydkulisse – både inde på museet, og når du går rundt i plantagen. Glæd dig blandt andet til at opleve en helt speciel stemning og levendegørelse omkring området ved Theater Oxbøl, som lå midt i lejren.

Fakta om flygtningelejren i Oksbøl

Oksbøllejren var 4,5 km2 og lå gemt bag et 8 km langt hegn med pigtråd. I perioden fra 1945 til 1949 boede mere end 100.000 flygtninge i lejren. På flygtningekirkegården i Oksbøl hviler 1.796 skæbner. Størstedelen er kvinder og helt små børn, der ikke klarede den hårde start på livet, som flugten havde givet dem.

Besøger du kirkegården i dag, vil du ofte kunne se buketter og bamser ved gravene. Det vidner om, at kirkegården stadig den dag i dag er et vigtigt mindesmærke for mange pårørende og efterkommere.

Er FLUGT velegnet til børn?

Teamet bag FLUGT har gennem hele tilblivelsen af museet været meget bevidste om, at det ikke er nemt at fortælle historien om flugt og flygtninge uden at berøre store – og svære – følelser. Men samtidig er det også et emne, som alle uanset alder på et tidspunkt kommer til at møde i deres hverdag. Målet med museet er at skabe en tryg ramme, hvor børn og voksne får lyst til at snakke sammen om de ting, de ser og oplever i museets udstillinger. Samtidig vil en del af museets formidling være skabt i børnehøjde.

Praktiske informationer om FLUGT

FLUGT – Refugee Museum of Denmark er en del af Vardemuseerne. Adgang til flygtningekirkegården og plantagen er gratis.

Adresse
Præstegårdsvej 21
6840 Oksbøl

Telefon +45 75 22 08 77

Se vores fordelprogram her.
 

Besøg flere attraktioner i området